Als Codependentie therapeut ondersteun ik je om patronen van verlatingsangst, bindingsangst en liefdesverdriet te onderzoeken en te doorbreken. Maar wat is codependentie eigenlijk precies? En wat kun je van Codependentie therapie verwachten? Je leest het hieronder.
Codependentie is een patroon waarbij jij je eigen behoeftes ondergeschikt maakt aan die van een ander waardoor jezelf min of meer verdwijnt. Meestal heb je dit ergens in je jonge leven aangeleerd, omdat het niet veilig was je eigen gevoelens of behoeftes kenbaar te maken.
Wat de aanleiding ook is geweest; je hebt geleerd om voor jezelf te zorgen door voor de ander te zorgen. Je hebt geprobeerd om de emoties van een ander te reguleren zodat je eigen veiligheid zo groot mogelijk werd.
Je leert hiermee te overleven en je groeit uit tot een sociale volwassene met een groot aanpassingsvermogen, sensitiviteit voor de gevoelens van de ander en veel inlevingsvermogen. Je zorgt graag voor de ander en je krijgt er waardering en erkenning voor.
Vaak kom je er in relatie met je werkgever of partner op een gegeven moment achter dat er iets niet klopt. Je krijgt een burn-out omdat je alle verzoeken van je baas denkt te moeten inwilligen. Bij vrienden of je liefdespartner signaleer je dat de afhankelijkheid binnen de relatie niet in balans is. Je vindt het moeilijk om grenzen te stellen en op te komen voor je eigen behoeftes.
In liefdesrelaties kan verlatingsangst of bindingsangst ontstaan. Omdat je de neiging hebt je aan te passen aan de behoeftes van een ander, is de relatie niet gelijkwaardig.
Dit resulteert in relaties waarin je verbinding mist en het gevoel van eenzaamheid en verlatenheid ervaart. Je bent zo gewend aan deze codependentie patronen dat het lastig is om zelf te ontdekken waarom het niet lukt om een stabiele en veilige relatie te ontwikkelen. Je hebt niet geleerd dat jouw gevoelens er mogen zijn. Daarnaast heb je jouw eigen authentieke zelf leren afkeuren en blijf je manieren zoeken om relaties te “redden”. Of je dat nou in een bestaande relatie doet of steeds weer op zoek gaat naar iemand waar het wel mee werkt… de patronen blijven hetzelfde.
Een codependent patroon kan uitmonden in een relatieverslaving. De angst voor afhankelijkheid of de behoefte eraan is zo groot dat de relatie verslavende kenmerken krijgt. Je kunt niet zonder de ander, of je angst voor de verbinding is zo groot dat je steeds weer een nieuwe relatie aan gaat.
Naast de diepe dalen zijn de pieken hoog als de relatie, vooral in het begin, wel goed lijkt te gaan. Het is vaak lastig om uit dat soort relaties en uit het patroon te stappen. De wereld, het leven en je hart lijken leeg, grijs en saai zonder de ervaring van deze vorm van liefde. We overtuigen onszelf dat we de dalen graag over hebben voor de pieken, met de hartstocht en de spanning die we dan voelen. Aan de andere kant kun jij je angstig en verlaten voelen bij het idee om het weer alleen te moeten doen en houd je daarom iets in stand dat in ieder geval vertrouwd voelt.
De oorsprong van die overtuiging dat dit liefde is, ligt vaak in dat wat je geleerd hebt over liefde van je ouders of verzorgers of door ervaringen in je jeugd. Het gedrag wat je daarbij hebt geleerd blijf je inzetten om de liefde te krijgen zoals je dat gewend bent. De vraag is alleen of dat de liefde is die je echt wilt? Als je de onderliggende patronen wilt doorbreken dan kan ik je ondersteunen met Codependentie therapie.
Allereerst onderzoeken we hoe jouw systeem van codependentie werkt en hoe jij daar tot dusver mee om bent gegaan.
De uitspraak dat je pas van een ander kunt houden als je van jezelf houdt is populair, maar het vergt moed om te onderkennen en te begrijpen dat je niet weet hoe dat moet. Je hebt het simpelweg niet geleerd.
De Codependentie therapie is daarom gericht op inzicht en oefenen om je eigen behoeftes te erkennen en ze in relaties net zo belangrijk te maken als de behoeftes van de ander. Ook onderzoeken we wat jou “triggert” in relaties waardoor je in deze patronen terecht komt.
Soms liggen er pijnlijke of verdrietige oorzaken onder het patroon. Met delenwerk of innerlijk kind oefeningen leer je voor jezelf te zorgen, oude pijn waar nodig te helen en verbinding te maken met andere mensen op basis van gelijkwaardigheid.